Spring til indhold

Danske biometriske pas

Fra 1. januar 2012 skal nye danske pas indeholde digitale fotos, fingeraftryk og underskrift. Dermed skabes større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. Dit nuværende pas er stadig gyldigt indtil udløbsdatoen.

Hvad indeholder de nye biometriske pas udstedt efter 1. januar 2012?

Alle danske pas, der er udstedt efter 1. januar 2012, indeholder en chip med data fra passets maskinlæsbare kode samt biometrisk data som digitalt foto, fingeraftryk og underskrift. Børn under 12 år får ikke taget fingeraftryk og børn under 5 skal ikke skrive under på deres pas. Chippen, der allerede blev indført i pas udstedt efter 1. august 2006, har frem til 2012 alene haft data fra passets maskinlæsbare kode og et digitalt foto.

Hvorfor indføre nye biometriske pas med fingeraftryk 1. januar 2012?

Beslutningen om at indføre fingeraftryk i pas er en central beslutning i EU som led i bekæmpelsen af terrorisme, menneskehandel, menneskesmugling, ulovlig indvandring og anden grænseoverskridende kriminalitet. Med de nye biometriske pas sikres borgerne også muligheden for fortsat at kunne rejse til lande, der på sigt vil kræve den type pas ved indrejse.


De digitale fotos, fingeraftryk og underskrift skaber større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. Med de nye pas er du desuden bedre sikret mod, at uvedkommende stjæler din identitet og udgiver sig for dig.

 

Kan jeg få et biometrisk pas hvis min finger er skadet?

Ja, men det afhænger af skadens omfang. Ifølge lovgivningen skal der altid biometri i et biometrisk pas. Det betyder, at man kun kan få et nødpas, som er uden biometri, hvis man eksempelvis har plaster, bandage eller gips på hele hånden. Hvis det derimod kun drejer sig om en enkelt finger, er det stadigvæk muligt at få et biometrisk pas. I så fald tages fingeraftryk af en anden finger end pegefingeren.

 

Skal små børn også afgive fingeraftryk?

Nej. Der tages ikke fingeraftryk af børn under 12 år, men de skal møde op personligt for at søge om pas.

 

Kan jeg få mit barn indskrevet i passet?

Nej. Siden 1. oktober 2004 har børn, også nyfødte og unavngivne, skullet have deres eget pas. Det kan evt. udstedes af repræsentationen som et nødpas, hvis der er akut behov for et pas. Børn, der er indskrevet i dit pas før denne dato, kan i nogle lande stadig rejse sammen med dig på dit pas. Der er andre lande, der stiller krav om, at børn har eget pas, og her skal du kontakte dit rejsemåls ambassade/repræsentation for nærmere oplysninger.

Kontakt

Det Danske Generalkonsulat og Handelsafdeling

Umm Suqueim 2,
Al Thanya rd, Al Beteel Street,
Villa 208, P.O. Box 2988
Dubai

Tel. (+971) 4 52 68 700 
Fax (+971) 4 348 0899
E-mail: dxbgkl@um.dk